Derült nappal

A kupolában lévő Reinfelder-Hertel refraktorral napközbena Nap felszíni jelenségeit lehet megfigyelni:

  • egyszerű fényszűrőkkel a napfoltokat (középső kép) és a fáklyamezőket,
  • hidrogén-alfa szűrővel a napkitöréseket és a protuberanciákat (alsó kép),
  • spektroszkópokkal pedig a Nap színképét. 

A hidrogén-alfa szűrőről és a protuberanciákról

A csillagászok még 100 évvel korábban is expedíciókat szerveztek távoli országokba, hogy egy-egy napfogyatkozást meg tudjanak figyelni. Többek között csak ekkor voltak láthatók pl. a protuberanciák.

Később kidolgoztak olyan megfigyelési módszereket és eszközöket, amelyekkel bármikor megfigyelhetővé váltak a protuberanciák, de ezek elég nehézkesek voltak, így nem terjedtek el.

Igazi áttörés akkor következett be, amikor már sikerült olyan fényszűrőket előállítani, amelyek a színkép csak nagyon keskeny tartományát engedték át. Ilyen a hidrogén-alfa szűrő is, amely a 656 nm-es hullámhosszon “dolgozik”. Ezeknek a szűrőknek az ára azonban “csillagászati” volt, ezért csak a napfizikai obszervatóriumok használták. 

Az ezredforduló tájékán jelentek meg a kisebb csillagvizsgálók és a módosabb amatőr csillagászok számára is megfizethető árú hidrogén-alfa szűrők.

2010-ben mi is beszereztünk egyet, hogy bármikor meg lehessen csodálni a protuberanciákat és ne kelljen megvárni a következő, Magyarországról is látható napfogyatkozást (2081. szeptember 3.). A protuberancia a latin nyúlvány, kitüremkedés szóból ered. A Nap felszínéből kiemelkedő mágneses erővonalak mentén látható gáznyúlványok akár több 100 ezer km-esek is lehetnek. A nyugodt protuberanciák akár hetekig is “élnek”, alakjuk alig, vagy nagyon lassan változik. Az aktív, vagy robbanó protuberanciák alakja nagyon gyorsan változik, sőt előfordul, hogy ezek anyaga kirepül a bolygóközi térbe.

Egyéb megfigyelések és mérések:

  • a helyi idő meghatározása századeleji módszerrel,
  • mérések szextánssal.

Tudományos igényű észlelések korhű környezetben

Az interaktív múzeum adta lehetőségeket kihasználva látogatóink korhű környezetben nyerhetnek betekintést az egykori csillagászok munkájába. A kupolában lévő több mint 100 esztendős Reinfelder-Hertel refraktorral és a hozzá tartozó eszközökkel végezhetnek tudományos igényű észleléseket.

A megfigyeléseiket az észlelőlapokon kell dokumentálni. A tudományos feldolgozáshoz szükséges egyéb adatok (hely, időpont, megfigyelési körülmények, műszeradatok, stb.) rögzítését és az egyszerű számításokat a dolgozószobában, Posztoczky Károly karosszékében is elvégezhetik.

Megszakítás