A csillagda első 35 éve

1965-ben a Komárom Megyei Tanács megvásárolta a Posztoczky-hagyaték műszereit, felszereléseit és könyveit, dokumentumait. Mivel nem volt méltó hely ezeknek az elhelyezésére, ezért a Kuny Domokos Múzeum raktárába került. A Komárom Megyei Tanács és a TIT Csillagászati és Űrhajózási Választmány Országos Elnöksége az iskolai oktatás céljaira szerette volna használni a hagyatékot, mivel hasonló, de csak külföldről beszerezhető eszközök akkori becsült értéke 6-800.000 “devizaforint” lett volna. 1967-ben a Komárom Megyei Tanács a TIT Komárom megyei Szervezete egyetértésével döntött a tatai csillagvizsgáló megépítéséről. 1968-ban a Tatai Tanács megterveztette, megrendelte és legyártatta a kupolát. A csillagda épületéről és felállítási helyének lehetőségeiről tanulmányt készíttettek, amely hat lehetőséget tárgyalt:

  1. a Kiskastély (jelenleg a Kuny Domokos Múzeum épülete) tetőtere,
  2. a Török mecset az edzőtábor mellett,
  3. a Művelődési Központ tetőtere, vagy a mellette lévő telek,
  4. az Eötvös József Gimnázium teteje,
  5. a Kálvária dombon önálló épületben (a és b változatok),
  6. a Kálvária dombon található Fellner kilátóban.

A helyszín kiválasztásánál figyelembe vették a kialakítás-átalakítás költségeit, a megközelíthetőséget, sőt az égbolt épületek és növényzet általi takarását (!), valamint a párásodásra hajlamos területek befolyásoló tényezőit is (!!!). Bár a 6. változat mellett döntöttek, mégis az 5.b. változat épült meg, de az is az Eötvös Gimnázium mellett.

A csillagvizsgáló építése az akkor szokásos módon zajlott. “Széles társadalmi összefogással” szocialista brigádok és társadalmi munkások vettek részt a munkában. A Megyei Művelődési Központ Uránia Csillagvizsgálóját 1973. november 11-én nyitották meg. Az épület 356.000 Ft-ba került, a kerítésre és a telek rendezésére 40.000 Ft-ot, a belső berendezésre 50.000 Ft-ot fordítottak. A csillagvizsgáló megnyitóján részt vett dr. Kulin György is, akinek mindig szívügye volt a vidéki Urániák sorsa. A tanácselnök megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a csillagvizsgáló segíteni fogja majd a tanulóifjúságot, mert az iskolai tananyagban kevés a csillagászat. Fontos bázisa lesz a pedagógus továbbképzésnek, a népművelésnek, és nem utolsó sorban a tudományos értékű megfigyelések végzésének. Megemlítette, hogy a diákok gyakran tájékozottabbak a csillagászatban, mint a tanáraik. A szakkörre sokan jelentkeztek, főleg gyerekek.

Az első szakkörvezető Dinga László lett. Az aktív csillagászati életnek köszönhetően nagyon sokan lettek hosszabb-rövidebb ideig szakkörösök. A távcsöves bemutatókra, előadásokra a megye más településeiről jöttek, főleg általános iskolás csoportok. Egy rövid ideig a csillagvizsgáló volt a CSACS (Csillagászati Adatgyűjtő Csoport) archívumának otthona. 1992. február 1-jén itt alakult meg a TIT Konkoly Thege Miklós Csillagászati Tagszervezet.

Az 1990-es években a csillagvizsgáló a Fazekas utcai Általános Iskola kezelésébe került, és úgynevezett “erdei iskola”-ként használta az épületet és a telket.

2007-ben a tatai önkormányzat megkereste a megyei TIT egyesületet, hogy vállalja át az üzemeltetést, mivel az iskola már nem használja semmire. Így 2008-tól a TIT kezelésébe került a csillagda.

Megszakítás