Interaktív múzeum

A Kárpát-medencében (de valószínűleg Európában is) egyedülálló TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum csillagászati programokat nyújt minden érdeklődőnek napszaktól (éjjel, nappal) és időjárástól (derült, borult idő) függetlenül. Egy korhűen berendezett interaktív múzeumban ismerkedhetnek meg az egykori csillagászok munkájával.

A múlt század eleji dolgozószobában bemutatjuk Posztoczky Károlyt, a műkedvelő csillagászt, és hagyatékának dokumentumai alapján korának csillagászatát. A kupolában lévő Reinfelder-Hertel refraktorral és a hozzá tartozó eszközökkel “csillagászként dolgozhat” bárki, amennyiben az egyszerű megfigyeléseken túl tudományos igényű észlelésekre is vállalkozik.

Előzetes megbeszélés alapján családoknak, csoportoknak napszaktól függetlenül bármikor.

Időpontegyeztetés:
E-mail: tataicsillagda@gmail.com

Cím: Tata, Eötvös J. u. 50. (az Eötvös Gimnázium mellett)

Nálunk a “tudomány nem eladó!”

De az épület fenntartása nincs ingyen.

Ajánlott program:

  1. Rövid előadás: csillagképek; miért használunk távcsövet?; időutazás-távolságok; fedezd fel! – a csillagász munkája régen és ma (20-30 perc).
  2. A múzeumban bemutatjuk a Posztoczky-hagyatékot, régi műszereket, meteoroszkópot, szextánst, stb. (20-30 perc).
  3. A kupolában és a tetőteraszon távcsövezés (20-30 perc). Borult, távcsövezésre alkalmatlan időben a kupolában a távcsövekről lesz szó, és esetleg földi célpontokat mutatunk (ha nem lesz csapadék).

Támogatók és partnerek:

Megszakítás